Jelentem úgy néz ki feltámadtam poraimból, persze ahogy ezeket a sorokat írom megint elég szarul érzem magam, de ennek számos más oka is lehet a hétvégi vécés bulin kívül. De tegnap este elég jól éreztem magam ahhoz, hogy kreatívkodni kezdjek, a mostani a szósz két recept fúziója: az egyik az írta hogy sült fokhagymát keverjünk össze joghurttal, a másik meg azt, hogy gőz fölött csináljunk valami majonézfélét. Hát a kettő együtt még jobb lett mint gondoltam.
Hozzávalók (4 személyre)
2 tojássárgája
1 ek fehérborecet
1 fej fokhagyma
2 dl jó minőségű olívaolaj
só, bors
porcukor
A fokhagymát egészben 250 fokon sütjük kb. 30-35 percig. A héja lehet, hogy megfeketedik de az nem baj. Ha kész hagyjuk egy kicsit hűlni majd kinyomjuk a belsejéből a puha fokhagymát.
A tojássárgáját egy hőálló edényben jó alaposan összekeverjük az ecettel és a fokhagymával, kevés sóval és borssal ízesítjük.
Egy edényben, amire ráillik a hőálló tál kevés vizet forralunk (illetve inkább gyöngyöztetünk).
A hőálló tálat az edényre illesztjük és folyamatos keverés (habverővel!) mellett, besűrítjük a tojásos krémet. Amikor már kezd krémes állaga lenni kanalanként elkezdjük adagolni az olívaolajat. Minden adagot jó alaposan bele kell dolgozni a krémbe. Közben ha az állaga túl sűrű lenne, adhatunk hozzá hideg vizet, de egyszerre ne túl sokat.
Ha az összes olajat beledolgoztuk, levesszük a gőzről, majd ízesítjük még sóval és borssal, illetve kevés cukorral.
Az eredmény egészen majonéz-szerű lett, ugye mustár helyett ecet került bele, meg még ez a sült fokhagyma is, de összességében nagyon jól sikerült, sült újkrumplit mártogattunk bele, de szerintem akár sült húst vagy sült zöldségeket is lehetne.
Közös konklúzió: olvasztott vaj tojássárgájával jobb, mint olívaolaj tojássárgájával. Senki nem hibás, egyszerűen a vaj a király. Vagy a császár