B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Varázslatos töltött sült csirke

2011.06.06. 10:32 Benyeszke

A teljes hétvége a Julie&Julia című film jegyében telt. Ezt úgy kell érteni, hogy például tegnap egyedül voltam a lekvárommal és egyfolytában megállás nélkül ez a film ment. És este még könyörögtem Atinak, hogy ne kapcsolja ki. A film nagyon-nagyon tetszik, Amy Adams nagyon édes benne, kár, hogy a valódi blogger közel sem ennyire imádnivaló személyiség. Na mindegy, a filmben van egy rész, amikor Julie kiborul mert a sült csirke töltelékestül a padlóra esik. Sült csirke csirkemájjal és krémsajttal töltve, innen jött az ötlet, a recept viszont saját. Nem voltam benne biztos, hogy klasszikus krémsajt vagy mascarpone kellene inkább, vettem mindkettőt, de végül Philadelphia lett belőle, és ez is kellett. Ez a fogás igazi férj/férfifogó darab és nagyon egyszerű elkészíteni.


Hozzávalók
1 konyhakész csirke
30 dkg csirkemáj
1 doboz natúr krémsajt
1 fej vöröshagyma
1 száraz zsemle
tej
kakukkfű
majoránna
só, bors
vaj
olívaolaj
 
A csirkét kívül-belül megmossuk. Szerencsére ma már nem kell arra számítani, hogy egy hentesnél vagy boltban vett csirke nincs kizsigerelve, ugye ettől konyhakész. (Drága jó nagyanyám (amelyik már nem él) főzőtudománya annak idején egy szempillantás alatt legendássá vált egy sóban sült egész csirkével…természetesen minden belsőségével együtt.)

A töltelékhez a zsemlét szeletekre vágjuk és tejbe áztatjuk. A hagymát apróra vágjuk. A májat feldaraboljuk (ha van benne nagyon „mócsingos” rész azt eldobjuk). Két lehetőség van: vagy nagyobb darabokra vágjuk és később turmixgépben aprítunk, vagy nyersen nagyon apróra, finomra vágjuk a májat. Egy serpenyőben olajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a hagymát, majd rádobjuk a májat. Fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és majoránnával. A májat félig készítjük el, nem kell teljesen puhának lennie. Lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A májas keveréket aprítógépben kicsit megdolgozzuk (ne legyen pépes) majd egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a kinyomkodott zsemlét és a krémsajtot, jól elkeverjük. Ellenőrizzük az ízesítést.

A csirkét kívül belül bedörzsöljük sóval és borssal. A tölteléket a csirke hasüregébe töltjük, jó gazdagon, nem kell sajnálni, ha sütés közben kifolyik valamennyi az se baj. A csirke a hátán legyen és össze kell kötni a lábait, mintegy valamennyire lezárva a hasüregi részt.

A legfontosabb rész következik: puha, szobahőmérsékletű vajjal bekenjük a csirke teljes felületét. Igen jól látod. Vajjal, nem egyéb mással, nem egy pötty olívaolaj a tetejére, hanem szépen bekenjük vajjal. Az egészet. Ezután a csirkét hasával felfelé egy tűzálló tálba tesszük és 180 fokon kb 2 órát (lehet egy kicsivel többet) sütjük. Közben időnként megszurkálhatjuk és meglocsolhatjuk a pecsenyelével.
 


A kész csirkét szinte bármilyen körettel tálalhatjuk, én most dögmeleg lévén friss ropogós római salátával kínáltam és egy egyszerű salátaöntettel (olívaolaj, fehérborecet, méz, 1 gerezd fokhagyma, só, bors). A saláta egyszerűen isteni volt a szaftos sült csirke mellé.

A lakásban lassan megzeberedünk (Kiss Ádám), a  macskák most már egész álló nap döglenek, eddig legalább néhány óra volt amikor játszottak vagy valami, most egyszerűen mozdulni nem tudnak. Mondjuk ekkora bundában én se tudnék, a saját bőrömtől is teljesen kivagyok.

 

2 komment

Címkék: recept sült csirke vaj szaft

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr442961103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.06.06. 19:26:23

nnna, most már tudnék hozzászólni, de már megtettem ;D

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.06.06. 21:36:35

@beacska: nekem a film tényleg nagyon tetszett de utána olvastam a valódi Julie Powellnek és nagyon elszomorodtam. Számomra az a nő visszataszítóan egoista. Úgyhogy maradok a filmnél és igyekszem nem gondolni az igazi blogerre.
süti beállítások módosítása