B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Walserstolz aus Vorarlberg

2011.05.04. 09:17 Benyeszke

Nos nagy kihívás a mai, ugyanis arra vállalkoztam, hogy három darab sajtról és egy instant sajtlevesről írjak nektek. Történt ugyanis, hogy Húsvét tájékán néhány napot a festői szépségű Vorarlbergben tölthettem, pontosabban egy Buchboden nevezetű kis tök faluban ahova egy 20 km-es szerpentin visz fel. Buchboden azon falvak közé tartozik amelyek teljes mértékben biogazdálkodást folytatnak, rengeteg a tehén és a kecske, ennélfogva számottevő a tej- és tejtermék előállítás és eladás.

Vorarlberg ezen része a méltán híres Walserstolz sajtok hazája. Egy info weboldal szerint a sajtokon kívül nagy mennyiségben készítenek joghurtot és vajat is ebben a térségben. A sajtkészítés Vorarlbergi mekkája Sonntag. Beszédes neve van, a sajton kívül nem sok minden van itt, de azért sokan több ezer kilométert utaznak. Sőt a sajtkészítésben még részt is lehet venni, ami elég hosszadalmas dolog, de élménynek biztosan fantasztikus.


A legszebb az egészben, hogy a domboldalakon mindenfelé tehenek legelnek, így nem nehéz elképzelni, hogy a sajt valóban az elejétől a végéig helyben készül. A Walserstolz sajtokat hatalmas tömbökben készítik, majd a sajtüzem mintaboltjában darabolva árulják sok más finomsággal együtt. Jelzem, hogy a boltban földimogyoró-pálinkát is találtam de az istennek nem tudtam meggyőzni a szüleimet hogy vegyünk egy üveggel. Na nem baj, sajtból viszont lett dögivel. Nekem most van egy 8 és 12 hónapos Walserstolz-om és egy 12 hónapos Bergkäse-m. (Meg persze az instant sajtleves.)


Ugye sokan azt mondják, hogy a sajt szaga nem számít, minél erőteljesebb annál jobb, nemesebb maga az anyag. Nos nem elrettentés céljából írom, de a Walserstolz sajtoknak kandúr macskahúgy szaga van. Minél idősebb a sajt annál erőteljesebb az illat. Ezzel együtt a sajt íze fenséges. Karakteres, kicsit savas, vékony sötét penész van a 12 hónapos sajt peremén, tényleg fantasztikus. Szőlővel mindenképpen finom, az almát és a diót nem ajánlom hozzá.

A sajtleves szerintem azért készül elsősorban, hogy az egyszeri turista ne csak tömb formájában találkozzon a helyi sajt specialitással. Sajnos, mint a legtöbb porleves, ez is túlságosan sós, elég hosszú időbe telik, míg az ember kiérzi a sajtot a többi összetevő közül, de egy próbát mindenképpen megér. És ha ez nem jön be, a sajt maga semmiképpen nem fog csalódást okozni.

Számomra leírhatatlan a helyben készült élelmiszerek varázsa. Ezért amikor Bregenz-ben piac volt ahol főleg házi készítésű sajtokat, szószokat árultak, felnőtt szamár létemre mindegyik standnál vonyítottam a gyönyörűségtől.

A sajtokat még nem volt merszem megkezdeni, egy darabig még érlelem őket. Sok rosszat már nem fog ez tenni nekik. Sőt.
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr632876330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása