Medvehagyma lázban égek. Őszintén bevallom néhány héttel ezelőttig nem is tudtam, hogy létezik ez a növény. Aztán a zöldségesnél láttam ezeket a nagy fura leveleket, rákérdeztem mi az és kiderült, hogy bizony az a medvehagyma. Nagyon szeretem a zöldségest akinél vásárolok, mert meg lehet vele beszélni recepteket meg ötleteket, így az ő tanácsára először krumplipürébe kevertem a medvehagymát. Aztán lett belőle leves, most pedig pogácsa.
A medvehagyma nagy levelű, élénk sötétzöld színű növény, külsőre a gyöngyvirágra, ízre pedig a fokhagymára hasonlít.
Hozzávalók (35-40 darabhoz)
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 dl tejföl
2 tojás sárgája
1 tk só
1 dkg cukor
1 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 nagy csokor medvehagyma
Az élesztőt a cukros langyos tejben elmorzsoljuk és felfuttatjuk. Most úgy jártam mint Pumukli annak idején a tejjel (Adj Isten, jó napot!) mert bizony kifutott a bögréből.
A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a sót és az élesztőt és jó alaposan összedolgozzuk. Lefedve 30 percig kelesztjük.
Közben a medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk majd a medvehagyma felét rászórjuk. Feltekerjük majd kicsit kinyújtjuk a tekercset. Félbehajtjuk és újabb 20 percig kelesztjük, letakarva meleg helyen.
20 perc után megismételjük az előző műveletet a maradék medvehagymával. Ekkor már nem kell pihentetni a tésztát. A tekercset jól átgyúrjuk, vagy többször kinyújtjuk majd összehajtjuk, végül nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Az egész hajtogatás célja, hogy a medvehagyma minél jobban bele legyen dolgozva a tésztába.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A tésztából közepes méretű (kb 6 cm átmérőjű) pogácsákat szaggatunk, a tetejüket mindkét irányban bekarcoljuk egy késsel. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük a pogácsákat. Sütés előtt felvert tojással megkenjük a tetejüket és mehet a sütőbe. 20-25 perc alatt készülnek el, a tetejük legyen aranybarna.