B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Medvehagymás pogácsa

2011.04.29. 21:18 Benyeszke

Medvehagyma lázban égek. Őszintén bevallom néhány héttel ezelőttig nem is tudtam, hogy létezik ez a növény. Aztán a zöldségesnél láttam ezeket a nagy fura leveleket, rákérdeztem mi az és kiderült, hogy bizony az a medvehagyma. Nagyon szeretem a zöldségest akinél vásárolok, mert meg lehet vele beszélni recepteket meg ötleteket, így az ő tanácsára először krumplipürébe kevertem a medvehagymát. Aztán lett belőle leves, most pedig pogácsa.

A medvehagyma nagy levelű, élénk sötétzöld színű növény, külsőre a gyöngyvirágra, ízre pedig a fokhagymára hasonlít.

Hozzávalók (35-40 darabhoz)

50 dkg liszt

25 dkg margarin

1 dl tejföl

2 tojás sárgája

1 tk só

1 dkg cukor

1 dl tej

3 dkg friss élesztő

1 nagy csokor medvehagyma

Az élesztőt a cukros langyos tejben elmorzsoljuk és felfuttatjuk. Most úgy jártam mint Pumukli annak idején a tejjel (Adj Isten, jó napot!) mert bizony kifutott a bögréből.

A margarint a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a sót és az élesztőt és jó alaposan összedolgozzuk. Lefedve 30 percig kelesztjük.

Közben a medvehagymát megmossuk, szárazra töröljük és felaprítjuk.

A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk majd a medvehagyma felét rászórjuk. Feltekerjük majd kicsit kinyújtjuk a tekercset. Félbehajtjuk és újabb 20 percig kelesztjük, letakarva meleg helyen.

20 perc után megismételjük az előző műveletet a maradék medvehagymával. Ekkor már nem kell pihentetni a tésztát. A tekercset jól átgyúrjuk, vagy többször kinyújtjuk majd összehajtjuk, végül nagyjából 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Az egész hajtogatás célja, hogy a medvehagyma minél jobban bele legyen dolgozva a tésztába.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

A tésztából közepes méretű (kb 6 cm átmérőjű) pogácsákat szaggatunk, a tetejüket mindkét irányban bekarcoljuk egy késsel. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 10 percig pihentetjük a pogácsákat. Sütés előtt felvert tojással megkenjük a tetejüket és mehet a sütőbe. 20-25 perc alatt készülnek el, a tetejük legyen aranybarna.

1 komment

Címkék: medvehagyma pogácsa sörkorcsolya sós sütemény

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr772865450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojeger 2011.04.29. 22:13:53

melyik zöldséges?
süti beállítások módosítása