Az isten verje meg! A keddi Éden Hotel epizód kvázi főzőműsora eléggé kiborított több szempontból is, így akkor és ott eldöntöttem, hogy bizony a szerdai vacsora csirkepörkölt lesz. Annyira szomorú, hogy a mai lyányok nem tudnak tisztességesen főzni (tisztelet a kivételnek persze), gondot jelent egy ilyen alapvető étel elkészítése is, amihez tulajdonképpen négy hozzávaló kell (na jó a galuskával együtt hat). A kulcs a sok hagyma, a jó minőségű pirospaprika és a kíméletes párolás saját lében.
Egyéb kellékek: egy méretes lábas, egy jó éles kés és egy nokedliszaggató. Ezen kívül elengedhetetlen az odaadás és a lelkesedés, akár egy jó szexnél. Különben nem megy, és ha ímmel-ámmal csinálja az ember lánya, azt bizony a férfiember is megérzi.
Először is hagymát aprítunk. Vöröset és sokat. Ha egy kiló hússal számolunk jó 40-50 dkg hagyma kell. Ehhez egy nagy és éles kés és egy masszív vágódeszka szükséges. A lényeg, hogy lazán de lendületesen vágjuk a hagymát, először félbe, majd hosszában vékonyra és végül keresztben.
A lábasban olajat vagy zsírt melegítünk (ide nem jó az olívaolaj vagy a vaj), aztán rádobjuk a hagymát. Lefedjük és kis lángon dinszteljük. Időnként meg kell kavarni.
Közben előkészítjük a húst. Ez lehet egy egész csirke darabokban vagy mondjuk 4 egész csirkecomb vagy 6-8 szárny, szóval bármi ami csirkerész. Szerencsés helyzetben a Mama házi csirkéje lapul a fagyasztóban.
Ha a hagyma puha, jöhet a kritikus pont, a pirospaprika, nagyjából 2 evőkanál, de lehet 3 is. A jó pirospaprika illatos, élénk színű, nem keserű. A biztonság kedvéért húzzuk le a tűzről a hagymát és úgy keverjük hozzá a paprikát. Így tuti nem keseredik meg.
Néhány percre visszatesszük a tűzre majd beletesszük a húst. Jó alaposan de kíméletesen összeforgatjuk a húst a hagymás alappal, majd néhány evőkanál vizet teszünk alá. Lefedjük, közepes lángon rotyogtatjuk. Nem szabad magára hagyni, ha nagyon pirul vagy esetleg serceg kevés vizet kell alá tenni. A vízzel óvatosan, mert nem levest csinálunk.
Közben kikeverhetjük a nokedli tésztáját. Ehhez kell egy edény, két tojás, egy gondolatnyi víz (megengeded a csapot, és kb. azonnal el is zárod) egy jó csipet só…és liszt. Utóbbi mennyiségét nehéz pontosan megmondani, a tésztának rugalmasnak kell lennie, ha a kanállal felhúzzuk az edényből akkor kicsit nyúlósan csöppen le.
A perkeltet felügyelni kell, de nem kell folyton kavarni mert összetörik a hús ahogy puhul. Nagyjából egy óra alatt készül el. Sózni közben lehet, ízlés szerint. Én 1 tk ecetet is szoktam bele tenni.
A nokedlihez sós vizet forralunk, kevés olajjal. Ha forr a víz, a szaggatót az edényre fektetjük és adagokban kiszaggatjuk a galuskát. Akkor van kész ha feljött a víz tetejére a tészta, onnantól egy forralás és lehet kiszedni, szűrőkanállal.
Mi kell még? Uborkasaláta. Két kígyóuborkát meghámozunk és uborkagyaluval lereszelünk. Kicsit megsózzuk ettől levet enged majd cukorral és ecettel ízesítjük. Én őszintén megmondom kézzel szoktam keverni a salátát (persze tiszta kézzel), nálunk otthon is ez volt a szokás (kizárólag uborka- és fejes salátánál). Tejföl és fokhagyma kell hozzá (persze csak ha mindenki szereti).