A lehető legegyszerűbb étel: főtt makarónitészta reszelt sajttal. Aki evett már ilyet és még nem fulladt meg tőle, az tudja mennyire gáz. De ha további kísérletezésre van igény, tudom ajánlani a sajtos galuskát, ez annyiban jobb, hogy a friss tészta még meg is dagad az ember gyomrában. Maga a halál.
Ezért is nagyon kedvesek számomra az olyan receptek, amelyek egy nagy közhelyet alakítanak át úgy, hogy egy valóban élvezhető fogás jöjjön létre. Tehát ha én azt mondom sajtos makaróni, az alábbira gondolok:
Hozzávalók (4 nagyétkű, vagy 5 normális étkű embernek)
50 dkg makaróni (darabolt, nem a hosszú)
15-17 dkg márványsajt
1 csomó újhagyma
1 doboz koktélparadicsom
15 dkg csiperkegomba
5 dkg vaj + egy kevés a formához
5 dkg liszt
5 dl tej
só, bors
fél csokor petrezselyem
A tésztát sós, olajos vízben al dente állagúra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy hőálló edényt kivajazunk, nagyobb méretűt, elvégre egy egész doboz tésztával dolgozunk.
A hagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A gombát felaprítjuk, a márványsajtot szétmorzsoljuk vagy villával összetörjük.
Ezután jön a lényeg: a mártás. Ehhez egy edényben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Kizárólag habverővel szabad dolgozni, úgy nem lesz csomós a mártás. A tejet két részletben adjuk hozzá, folyamatosan (!) kevergetve. Kicsit nagyképűen hangzik, de én még nem rontottam el besamel mártást, így nem tudom mit lehet tenni ha csomós lesz, talán át lehet szűrni, bár akkor oda az állaga. Az egész kulcsa a habverő.
Ha sima és csomómentes a szósz, beleszórjuk a sajtot, a hagymát és a gombát. Így együtt főzzünk, kevergetve, közben sóval és borssal ízesítjük.
Ha félig besűrűsödött, akkor lehúzzuk a tűzről. A kivajazott tálba öntjük a tésztát, rá a mártást, majd fakanállal jól összeforgatjuk az egészet. A tetejére jöhet a koktélparadicsom és egy kevés vaj apró darabokban elosztva.
180 fokon 25 percig sütjük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.