B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Sajtos makaróni

2011.04.08. 12:41 Benyeszke

A lehető legegyszerűbb étel: főtt makarónitészta reszelt sajttal. Aki evett már ilyet és még nem fulladt meg tőle, az tudja mennyire gáz. De ha további kísérletezésre van igény, tudom ajánlani a sajtos galuskát, ez annyiban jobb, hogy a friss tészta még meg is dagad az ember gyomrában. Maga a halál.

Ezért is nagyon kedvesek számomra az olyan receptek, amelyek egy nagy közhelyet alakítanak át úgy, hogy egy valóban élvezhető fogás jöjjön létre. Tehát ha én azt mondom sajtos makaróni, az alábbira gondolok:


Hozzávalók (4 nagyétkű, vagy 5 normális étkű embernek)
50 dkg makaróni (darabolt, nem a hosszú)
15-17 dkg márványsajt
1 csomó újhagyma
1 doboz koktélparadicsom
15 dkg csiperkegomba
5 dkg vaj + egy kevés a formához
5 dkg liszt
5 dl tej
só, bors
fél csokor petrezselyem

A tésztát sós, olajos vízben al dente állagúra főzzük majd leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy hőálló edényt kivajazunk, nagyobb méretűt, elvégre egy egész doboz tésztával dolgozunk.

A hagymát felkarikázzuk, a paradicsomokat félbevágjuk. A gombát felaprítjuk, a márványsajtot szétmorzsoljuk vagy villával összetörjük.

Ezután jön a lényeg: a mártás. Ehhez egy edényben megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Kizárólag habverővel szabad dolgozni, úgy nem lesz csomós a mártás. A tejet két részletben adjuk hozzá, folyamatosan (!) kevergetve. Kicsit nagyképűen hangzik, de én még nem rontottam el besamel mártást, így nem tudom mit lehet tenni ha csomós lesz, talán át lehet szűrni, bár akkor oda az állaga. Az egész kulcsa a habverő.

Ha sima és csomómentes a szósz, beleszórjuk a sajtot, a hagymát és a gombát. Így együtt főzzünk, kevergetve, közben sóval és borssal ízesítjük.

Ha félig besűrűsödött, akkor lehúzzuk a tűzről. A kivajazott tálba öntjük a tésztát, rá a mártást, majd fakanállal jól összeforgatjuk az egészet. A tetejére jöhet a koktélparadicsom és egy kevés vaj apró darabokban elosztva.

180 fokon 25 percig sütjük. Ha kész, kivesszük, hűlni hagyjuk, majd megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.


 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr172809404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.04.09. 20:52:57

szia!

ha nincs energiám, de a fiúgyerek elkámpicsorodott arcot vág a hideg vacsora hallatán edzés után (vízilabda), akkor én is ilyet rittyentek gyorsan, de mivel nem eszik zöldséget a besamelbe nálam hagyma, sok-sok sajt, és esetleg tarja kerül. A tetejére pirítom a maradék sajtot.
A tárkonyos korszakomban az is ment bele.

tényleg jó recept!!!
pusz
B

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.04.10. 10:01:56

@beacska: nálunk is kb ez a helyzet csak nem fiúgyerek, hanem pasi. Na akkor majd tarjával is kipróbálom, akkor már tényleg nem érhet az a vád, hogy nincs benne hús! :D

beacska 2011.04.12. 08:23:28

@Benyeszke: jelen esetben a tarja nálam azt a füstölt-főtt terméket jelenti, amit vagy megveszek a közértben szeletben, vagy a szupermarkettben fóliázva egy 70 dekás darabot. Nálam mindig van otthon 30 deka, sose lehessen tudni. (a fiúgyerek ebből kapja a tízórait mikróban kiolvasztva (sütve) a páclevet ;D)

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.04.13. 08:58:37

@beacska: én is a főtt tarjára gondoltam nem a nyers húsra :D
Csak én már a sonkára (felvágottra) is azt szoktam mondani hogy tessék elhallgatni mert az is húúús
süti beállítások módosítása