Hugh csokoládés trüffeltortája
Ez az a torta amit annak idején Sharon Osbourne jobbnak talált Gordon Ramsay mogyorós csokoládétortájánál az F Word egyik adásában, emiatt került be Ramsay egyik szakácskönyvébe. Ugye Hugh az aki River Cottage-ban kalauzol minket a Spektrumon. Ez egy nagyon helyes és könnyen elkészíthető torta, liszt egyáltalán nincs benne, viszont csokoládé annál több.
Hozzávalók
250 g jó minőségű étcsokoládé
250 g hámozott főtt gesztenye
250 g vaj
125 g cukor
4 tojás
125 ml tej
125 ml zsíros tejszín
Tálaláshoz
créme fraiche vagy tejszínhab
A gesztenyéhez annyit, hogy nyilván ősszel a friss gesztenyét megfőzni a legjobb, de a Sparban árulnak fagyasztott főtt egész gesztenyét, ami teljesen jól használható.
A csokoládét a vajjal gőzfürdőben felolvasztjuk és hagyjuk kihűlni. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. Kivajazunk egy kapcsos tortaformát.
A gesztenyét a tejjel és a tejszínnel óvatosan felforraljuk, majd összeturmixoljuk, nem kell teljesen simára, maradhatnak benne kisebb darabok.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a cukorral jó habosra keverjük.
Ha a csokoládé és a gesztenyés massza is kihűlt, hozzáadjuk a cukros tojássárgájához. Meg kell várni míg kihűl, különben rántotta lesz a tojásból pillanatok alatt.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és a krémbe forgatjuk. Ezután a kész masszát a tortaformába öntjük, majd 30 percig sütjük. Ekkor a közepe éppen megszilárdul. Ha teljesen szilárd állapotban szeretnénk tálalni, várjuk meg míg teljesen kihűl. Hidegen is nagyon finom.
Natúr créme fraiche-sel tálaljuk, de nagyon jó hozzá a tejszínhab is.