Na persze, majd biztosan lelövöm egy posztban az összes poént. Hát nem. Külön fogom nektek feltálalni a három fogást, mert szerintem külön-külön is megérnek egy bejegyzést. Az alkalom Ati születésnapja volt (mindegy hányadik, mert már évek óta nagyon öreg) és úgy gondoltam kiteszek magamért a konyhában.
Előétel: sült paradicsomos ráksaláta
Hozzávalók (4 személyre)
1 csomag vegyes saláta (ruccola, spenót, madárbegy)
25 dkg koktélparadicsom
30 dkg friss páncélos tigrisrák
1 gerezd fokhagyma
1 tk kakukkfű
só,bors
Öntet
0,5 dl olívaolaj
1 fél citrom leve
1 ek fehérborecet
1 kk mustár
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
A koktélparadicsomokat megmossuk, félbevágjuk és egy kisebb tűzálló tálba tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát apróra vágva vagy reszelve, a kakukkfüvet és egy kevés olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk majd a sütőben 15 percig sütjük.
A rákot megtisztítjuk (lehet, hogy nem vagyok normális, de ezt én tökre élvezem), tehát a páncélt lefejtjük és a bélcsatornát a háton ejtett metszés után egyben kihúzzuk. Egy serpenyőben olajat hevítünk és a rákokat oldalanként 2-2 perc alatt megsütjük. Amikor megfordítjuk őket, egy kevés vajat adhatunk hozzá, úgy bársonyosabb lesz az íz. Amikor lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk.
Az öntet hozzávalóit habverővel jó alaposan összekeverjük.
A salátát, a paradicsomot és a rákot egy nagyobb tálban összeforgatjuk, majd az öntettel meglocsoljuk.
20 perc alatt elkészül, egyszerű és nagyon finom.
Holnap érkezem a főétellel, előre bocsátom, hogy a nehézségi foka ellenére nagyon jól sikerült, bár a lelkem kiaggódtam, miközben készítettem.