B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Savanyú krumplileves

2011.02.22. 11:12 Benyeszke

Neem fanyalgunk. Mindenkinek van egy-két vagy több olyan étel a tarsolyában ami egészen biztosan nem tálalna fel egy díszvacsorán, viszont hideg téli estéken ezek nagyon  szívmelengetők tudnak lenni.

Anyukám mindig tejberizst főz ha ideges vagy el van keseredve. Így aztán mikor kicsi voltam nem egyszer előfordult, hogy a teljes család kötelező esti tejberizs kúrán volt. Mondjuk én nem is szeretem de ez most nem lényeg.

Hát tegnap (fejfájásom második teljes napján) többirányú inspiráció hatására úgy döntöttem, hogy én bizony savanyú krumplilevest fogok csinálni. Mert a lelkemnek arra van szüksége.

 

A bökkenő jelen esetben az, hogy erre nincs dekára kimért recept. Most pont saját magamnak mondok ellent, mert én is utálom, mikor Mamából ki akarom húzni a titkos fánk vagy kötöttgaluska-leves receptet és elkezdi mondani, hogy hát végy lisztet…na de mennyit?…hát úgy ennyit (vagyis két maroknyit az ő markával mérve, köszi).

Leírom a tegnapi arányokat, az elég három nagy étkű vagy négy normális étkű embernek. Virsli nincs, két okból: nem volt otthon, és ugye válság van.

2 nagy krumpli (nagy = termetes férfiember ökle)
1 fej hagyma
ujjnyi hosszú szárazkolbászdarab
2 babérlevél
só, bors
olaj
2 nagy EK tejföl
1 EK liszt
ecet ízlés szerint

A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a hagymát finomra, a krumplit kockákra vágjuk.

A kolbászt apró darabokra vágjuk.

Egy lábasban olajat hevítünk és a hagymát pár perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplit és együtt pirítjuk, de óvatosan nehogy megégjen. Aztán egy kevés vízzel felöntjük és rotyogtatjuk. Közben beletesszük a babérlevelet és megsózzuk.

Ezt a levest akkor szoktam felönteni (kb. 1,5 l vízzel), mikor a krumpli majdnem puha, mert így hamarabb kész van. Tehát kevés vízben rotyogtatjuk míg a krumpli megpuhul. Megborsozzuk, és ha kell még, megsózzuk. A kolbászt csak a felöntés után szoktam beletenni, mert egyébként szétfő meg minden. De ez egyéni ízlés kérdése.

Ha már felforrt a leves és minden puha, akkor jöhet a habarás a tejföllel és a liszttel. Most tesszük bele az ecetet, kevesebb mint egy evőkanál kell belőle. Még egyszer felforraljuk és kész is. Tálalás előtt kivesszük a babérleveleket.

Nem szoktam bele fűszerpaprikát tenni, mert nekem tetszik az a szín amit a kolbász önmagában ad neki. Olyan menzás.
 

2 komment

Címkék: leves krumpli menza

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr842679206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.04.18. 14:22:57

hali!
hűűűű, ez nagyon jól hangzik!! kis is fogom próbálni, ha ügyes vagyok, a diétásíthatom magamnak...(candida)

...és nem kell szétturmixolni v. trancsírozni a benne lévőket? a kolbász betétként van bent? vagy mit csinál benne végül??úszkál? mert szét nem fő, az tuti...

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.04.18. 14:57:20

@beacska: hűha hát candida ügyben nem tudok segíteni, de az biztos, hogy egészben kell hagyni a dolgokat.

A kolbász valóban amolyan levesbetét, kicsit megszínezi a levest és nagyon jó ízt ad neki.
süti beállítások módosítása