A cékla jó, a cékla finom, a cékla egészséges…
Ezt a receptet a Vidék Íze egyik számában találtam és persze jó sokáig szemeztem vele míg sikerült elkészíteni. Most pont kapóra jött, mert korábbról volt pár cékla a hűtőben és az a nagy bödön tejföl még mindig nem akart elfogyni. Lélekemelő fogás, persze nem olyan értelemben mint a csokoládéhab. Az ember lányának jót tesz, ha fantáziadús mégis kalóriaszegény ételt tud készíteni ráadásul ilyen kevés hozzávalóból.
Hozzávalók (2 személyre)
6 kisebb cékla
1 fej lilahagyma
só
bors
balzsamecet
1,5 dl tejföl
1 ek szárított tárkony
A céklákat egészben hámozatlanul puhára főzzük, egy olyan 25-30 alatt van kész. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A hagymát meghámozzuk és félkarikára szeleteljük.
A megfőtt céklát meghámozzuk (elég forró, de ez van), majd darabokra vágjuk. Ha kisebbek akkor négybe elég. Jó kis „vérfürdőt” lehet ezzel rendezni a konyhában, mert a cékla főve még jobban fog mint nyersen.
A cékladarabokat és a hagymát tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Sózzuk, borsozzuk. 180 fokon kb 20 percig sütjük. A balzsamecet miatt nagyon jó illata lesz. Sütés közben néha kivehetjük és összerázhatjuk, hogy ne ragadjon bele a tepsibe a cékla. Végül a 20 perc után ráöntjük a tejfölt a céklára és a hagymára és megszórjuk tárkonnyal. Még 5 percig sütjük és kész.