Ez nem az a tortilla amire gondoltok. Nem búza, nem kukorica, hanem burgonya és tojás. Ez a felturbózott tortilla española. Az alap olajban pirított burgonya, amire felvert tojást öntünk és omlettszerűen megsütjük, kellően szilárd állagúra. Ilyet először akkor készítettem amikor spanyol tanfolyamon a főzéssel és étkezéssel kapcsolatos kifejezéseket tanultuk és a tortilla volt az alaprecept. Ez a mostani változat sokkal kifinomultabb, zöldséges és fűszeres, ha kisebb darabokra vágjuk, akár partifalatoknak is tálalhatjuk.
Hozzávalók (1 tepsi vagy torta)
20 dkg burgonya
15 dkg csiperkegomba
1 csomó újhagyma
1 gerezd fokhagyma
1 zöld kaliforniai paprika
1 piros kaliforniai paprika
20 dkg reszelt sajt (fele trappista, fele vörös cheddar)
1 dl tejföl
6 tojás
3 ek aprított snidling
só, bors
olívaolaj
A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és kockákra vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk. A gombát és a kétféle paprikát megmossuk és apróra vágjuk.
A sajtot előre lereszelhetjük, ha nem kapunk vörös cheddart, akkor se legyen az egész mennyiség trappista, tegyünk bele ementáli vagy más karakteres ízű sajtot)
Egy serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát, a fokhagymát, a gombát és a kétféle paprikát közepes lángon megpirítjuk. Közben sóval és borssal ízesítjük. Ha a zöldségek már összeestek, hozzákeverjük a burgonyát, óvatosan összeforgatjuk, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk a keveréket.
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy kapcsos tortaformát vagy kisebb szögletes tepsit (kb. 20x25 cm) kibélelünk alufóliával.
A tojásokat felverjük majd elkeverjük benne a tejfölt és a sajtot. Végül hozzáadjuk a már nem forró zöldséges keveréket és a snidlinget.
Ez a tojásos masszát a tepsibe öntjük, egyenletesen eloszlatjuk majd forró sütőben kb.30-35 percig sütjük. Akkor jó ha a közepe megszilárdul.
A meleg tortillát tálcára borítjuk, lehúzzuk róla a fóliát majd daraboka vágjuk. Salátával tálaljuk, de nagyon jól megy hozzá egy kis fűszeres, fokhagymás tejföl is.