Neem fanyalgunk. Mindenkinek van egy-két vagy több olyan étel a tarsolyában ami egészen biztosan nem tálalna fel egy díszvacsorán, viszont hideg téli estéken ezek nagyon szívmelengetők tudnak lenni.
Anyukám mindig tejberizst főz ha ideges vagy el van keseredve. Így aztán mikor kicsi voltam nem egyszer előfordult, hogy a teljes család kötelező esti tejberizs kúrán volt. Mondjuk én nem is szeretem de ez most nem lényeg.
Hát tegnap (fejfájásom második teljes napján) többirányú inspiráció hatására úgy döntöttem, hogy én bizony savanyú krumplilevest fogok csinálni. Mert a lelkemnek arra van szüksége.
A bökkenő jelen esetben az, hogy erre nincs dekára kimért recept. Most pont saját magamnak mondok ellent, mert én is utálom, mikor Mamából ki akarom húzni a titkos fánk vagy kötöttgaluska-leves receptet és elkezdi mondani, hogy hát végy lisztet…na de mennyit?…hát úgy ennyit (vagyis két maroknyit az ő markával mérve, köszi).
Leírom a tegnapi arányokat, az elég három nagy étkű vagy négy normális étkű embernek. Virsli nincs, két okból: nem volt otthon, és ugye válság van.
2 nagy krumpli (nagy = termetes férfiember ökle)
1 fej hagyma
ujjnyi hosszú szárazkolbászdarab
2 babérlevél
só, bors
olaj
2 nagy EK tejföl
1 EK liszt
ecet ízlés szerint
A krumplit és a hagymát meghámozzuk, a hagymát finomra, a krumplit kockákra vágjuk.
A kolbászt apró darabokra vágjuk.
Egy lábasban olajat hevítünk és a hagymát pár perc alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a krumplit és együtt pirítjuk, de óvatosan nehogy megégjen. Aztán egy kevés vízzel felöntjük és rotyogtatjuk. Közben beletesszük a babérlevelet és megsózzuk.
Ezt a levest akkor szoktam felönteni (kb. 1,5 l vízzel), mikor a krumpli majdnem puha, mert így hamarabb kész van. Tehát kevés vízben rotyogtatjuk míg a krumpli megpuhul. Megborsozzuk, és ha kell még, megsózzuk. A kolbászt csak a felöntés után szoktam beletenni, mert egyébként szétfő meg minden. De ez egyéni ízlés kérdése.
Ha már felforrt a leves és minden puha, akkor jöhet a habarás a tejföllel és a liszttel. Most tesszük bele az ecetet, kevesebb mint egy evőkanál kell belőle. Még egyszer felforraljuk és kész is. Tálalás előtt kivesszük a babérleveleket.
Nem szoktam bele fűszerpaprikát tenni, mert nekem tetszik az a szín amit a kolbász önmagában ad neki. Olyan menzás.