Visszavonhatatlanul nyár van. Elromlott a légkondi, a macskák nyitott szájjal pihegnek, az ember úgy fekszik le aludni, hogy nem biztos benne, hogy megéri a reggelt. Éjszaka arra ébred, hogy megváltás lenne meghalni, bárhova is kerülünk utána ott biztos hűvösebb van. Estefelé a macskákkal együtt nyúlunk az erkély kövezetén, hátha enyhülést hoz, de nem. Ilyenkor ha odaszögeznek se állok neki órákig főzni, akar a fene házi szaunát kreálni, amikor így is megzeberedünk olyan meleg van. Ilyenkor jönnek a klasszikus nyári ételek, zöldségesek, gyümölcsösek, színesek, gyönyörűek, minden egyes falat maga az igazi nyár.
Hozzávalók (4 személyre)
1,5 kg érett paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 dl zöldségleves
1 ek cukor
5 levél friss bazsalikom
só, bors
olívaolaj
Tálaláshoz
bagett- vagy kenyérszeletek
1 gerezd fokhagyma
10 dkg mozzarella
olívaolaj
A paradicsomok héját bekarcoljuk majd leforrázzuk és meghámozzuk őket. A zöld szártövet kimetsszük és a paradicsomok húsát kockákra vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és finomra vágjuk.
Egy lábasban olívaolajat hevítünk, megdinszteljük a hagymát. Rádobjuk a paradicsomot és a fokhagymát, megsózzuk majd lefedjük és közepes lángon 15-20 percig főzzük.
Ezután botmixerrel összetörjük. Felöntjük a zöldséglevessel, sóval, borssal és a cukorral ízesítjük majd visszatesszük a tűzre. Felforraljuk és kb 10 percig főzzük.
A friss bazsalikomot nagyobb darabokra aprítjuk vagy tépjük és a kész levesbe szórjuk.
A levest tálalás előtt 2 órára hűtőbe tesszük.
A kenyérszeleteket megpirítjuk, fokhagymával bedörzsöljük és mindegyikre reszelt mozzarella sajtot szórunk. Ezzel kínáljuk a paradicsomlevest.
Azt hiszem ezt a levest soha nem készíteném konzerv vagy egyéb módon eltett paradicsomból, mert éppen a frissesség a lényeg. Lehet, hogy nem intenzív sötétpiros a leves színe, de a friss paradicsomból nem engedek.