Ezen a hétvégén rádöbbentem arra, hogy valójában nem vagyok jó szakács. Sokan sajnos hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha valaki képes ízletes, szép és változatos ételeket készíteni napról napra az már jó szakács. Pedig ez rohadtul nem így van. A főzőtudomány nem ér semmit, ha napról napra vagy hétről hétre kaják (főleg alapanyagok) tömegeit dobáljuk ki a kukába, azért mert elfelejtettük őket, vagy azért mert a két hónappal ezelőtt elkészített recept csak egy kanálnyit írt valamiből, de csak fél kilós kiszerelésben árulják.
El nem tudom mondani mennyire szégyellem magam emiatt. Nem tudtam besuvasztani a hűtőbe a paprikát meg a paradicsomot amit anyuék hoztak, így úgy döntöttem átpakolom az egészet, hogy lássuk mi is a helyzet. Hát siralmas. A következőket dobáltam ki:
Bontatlan doboz tejföl + két felbontott doboz
2 bontatlan joghurt
Penészes és száradt sajtok (nem az a stádium amikor a külsejét le lehet vágni és még jó, hanem az amikor már semmit nem lehet kezdeni vele)
Fél csomag sárgarépa (már ami maradt belőle)
Fél fej jégsaláta (dettó)
Fél doboz koktélparadicsom (és szintén)
5 (!) felbontott doboz főző- és habtejszín
1 majdnem teljesen teli üveg paradicsompüré
Azt hiszem ennyi. Azért írtam le tételesen mert számomra így sokkal elrettentőbb, főleg ha végiggondolom, hogy ezekből miket lehetett volna készíteni.
Ha belegondolok, hogy az országban rengeteg olyan család van ahol nem tudnak főtt ételt tenni az asztalra, vagy hó vége felé már semmilyen ételt se, ez a fajta pazarlás elképesztő. Pedig nem kellene mást tenni mint egy kicsit odafigyelni és egyfajta láncban tervezni az ételeket egymás után. Főleg, hogy ezt a pazarlást mi sem engedhetjük meg magunknak. Nagyon nem.
Észak-Amerikában és Európában évente 95-115 kg élelmiszer végzi a kukában, és ennek egy része még a szavatossági idő lejárta előtt. Eközben a fejlődő országokban ugyanez a szám 6-11 kg. Elképesztően nagy különbség, holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie. Csak egy kevés odafigyelésre lenne szükség.
Ha valakinek van valami bevált módszere akár a bevásárlásra akár a menütervezésre kérem ossza meg velem