B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Pazarlás

2011.07.03. 16:55 Benyeszke

Ezen a hétvégén rádöbbentem arra, hogy valójában nem vagyok jó szakács. Sokan sajnos hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy ha valaki képes ízletes, szép és változatos ételeket készíteni napról napra az már jó szakács. Pedig ez rohadtul nem így van. A főzőtudomány nem ér semmit, ha napról napra vagy hétről hétre kaják (főleg alapanyagok) tömegeit dobáljuk ki a kukába, azért mert elfelejtettük őket, vagy azért mert a két hónappal ezelőtt elkészített recept csak egy kanálnyit írt valamiből, de csak fél kilós kiszerelésben árulják.

El nem tudom mondani mennyire szégyellem magam emiatt. Nem tudtam besuvasztani a hűtőbe a paprikát meg a paradicsomot amit anyuék hoztak, így úgy döntöttem átpakolom az egészet, hogy lássuk mi is a helyzet. Hát siralmas. A következőket dobáltam ki:

 

Bontatlan doboz tejföl + két felbontott doboz

2 bontatlan joghurt

Penészes és száradt sajtok (nem az a stádium amikor a külsejét le lehet vágni és még jó, hanem az amikor már semmit nem lehet kezdeni vele)

Fél csomag sárgarépa (már ami maradt belőle)

Fél fej jégsaláta (dettó)

Fél doboz koktélparadicsom (és szintén)

5 (!) felbontott doboz főző- és habtejszín

1 majdnem teljesen teli  üveg paradicsompüré

 

Azt hiszem ennyi. Azért írtam le tételesen mert számomra így sokkal elrettentőbb, főleg ha végiggondolom, hogy ezekből miket lehetett volna készíteni.

Ha belegondolok, hogy az országban rengeteg olyan család van ahol nem tudnak főtt ételt tenni az asztalra, vagy hó vége felé már semmilyen ételt se, ez a fajta pazarlás elképesztő. Pedig nem kellene mást tenni mint egy kicsit odafigyelni és egyfajta láncban tervezni az ételeket egymás után. Főleg, hogy ezt a pazarlást mi sem engedhetjük meg magunknak. Nagyon nem.

Észak-Amerikában és Európában évente 95-115 kg élelmiszer végzi a kukában, és ennek egy része még a szavatossági idő lejárta előtt. Eközben a fejlődő országokban ugyanez a szám 6-11 kg. Elképesztően nagy különbség, holott ennek nem feltétlenül kellene így lennie. Csak egy kevés odafigyelésre lenne szükség.

Ha valakinek van valami bevált módszere akár a bevásárlásra akár a menütervezésre kérem ossza meg velem

6 komment

Címkék: étel hűtő pazarlás

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr643035100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kivétel 2011.07.03. 18:16:43

Megértelek, én is utálok bármit kidobni... így én sűrűn átnézem a hűtőt, kamrát, és olyan napokon, amikor nem nagyon van idő bevásárolni, tervezni, akkor átgondolom azt, hogy az ott lévő cuccokból, esetleg nagyon kevés kiegészítéssel mit lehet főzni.... néha ledöbbenek, hogy hetekre előre rengeteg kaját lehet főzni, úgy hogy szinten semmit nem kéne venni...

Benyeszke · http://besbe.blog.hu/ 2011.07.03. 18:57:48

@Kivétel: nálunk is ez van, ha valami tragédia folytán nem hagyhatnánk el a lakást hosszú ideig szerintem olyan 3 hétig nem lenne probléma a kajálás.

mosoly73 - a Lila Cipellős Mosoly Ani 2011.07.05. 16:49:43

Nekem is ismerős helyzet. Állok hogy nincs mit főzni, pedig ha körbenézek egy hétre való kaja is van itthon, csak össze kell kombinálni.

Benyeszke meggyógyultál?

beacska 2011.07.12. 17:33:42

nálunk a felvágottak járnak nyomorultul rendszeresen. Mindenki mást szeret, úgyhogy mindig marad ez-az. (kivétel, amit megeszik a macsek) Meg a saláta. Mivel csak én eszem, ritkán fogy el egyszerre egy egész fej.

Tegnap pl. lekvárt főztem a maradékokból: 2 marék maradék sárgabarack, 1 marék őszibarack, 3 marék apró körte. Nagyon finom lett, csak meg kell enni hamarosan.

Rendszeresen tészta- v. melegszenyófeltétként végzik a maradék:
-felvágott (ha megfelel hozzá)
-sajt
-zöldségdarabok

Palacsinta v. gófri lesz:
-tejföl, tejszín
-gyanúsan régi tojás 8csak felütve fogyasztható-hőkezelésnek kitéve)

Tejberizs:
-el nem fogyott, 2 liternyi tej

Bundás kenyér:
-szikkadt kenyér, zsemle
-száraz sajt

És ha még van BÁRMI a hűtőben, a gyerek hazajön edzés után, és ha nem mozog (mármint a kaja), a gyerek megsüti és megeszi :DDD
Nyugi, ha lesz kamasz gyerek, elmúlik ez a para is.

Kivétel 2011.07.13. 11:18:32

@beacska: hát a vizilabdások már csak ilyenek... mindent megesznek, és főleg sokat:))
süti beállítások módosítása