Több tényező is közrejátszott abban, hogy ez az étel elkészült. Kiderült, hogy vashiányos vagyok (hosszú idő után ismét), éppen volt máj a fagyasztóban, de nem terveztem megcsinálni, csak ugye az okos kislánynak mindig a munkaszünet napján esik le, hogy a világon minden zárva van. Mégis meglepő módon minden hozzávaló volt otthon, ami a resztelt májhoz kell. És azért lett hozzá krumplipüré, mert a sós-köményes főtt krumplit én a menzán is mindig összetörtem, akkor meg miért ne lehetne egyből úgy indítani?!
Hozzávalók (4 személyre)
80 dkg sertésmáj
2 nagy fej vöröshagyma
1 púpozott ek pirospaprika
1 tk majoránna
1 tk mustár
1 késhegynyi csípős paprika
só, bors
Krumplipüré
80 dkg burgonya
1 dl tej
5 dkg mascarpone
1 csokor medvehagyma
só, bors
Először a krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és feltesszük főni.
A hagymát meghámozzuk és finomra aprítjuk. A májat megmossuk, szárazra töröljük és vékony csíkokra vágjuk.
A medvehagymát megmossuk, megszárítjuk és felaprítjuk.
Egy lábasban vagy serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát üvegesre pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a májat és folyamatosan keverve nagy lángon pirítjuk. Vigyázzunk, hogy a máj ne törjön össze. Mikor kifehéredett a máj, meghintjük pirospaprikával és majoránnával, jól összekeverjük, egész pici vizet öntünk alá és lefedjük. Sózni egészen a végéig NEM szabad, mert a máj megkeményedik. Néhány perc után hozzáadjuk a mustárt és tovább pirítjuk.
Közben a megfőtt krumplit leszűrjük és összetörjük. A tejet felmelegítjük és a krumplihoz adjuk, jól összekeverjük. Hozzáadjuk a mascarponét, erősen fűszerezzük sóval és borssal majd a legvégén belekeverjük a medvehagymát is.
A májnak nagyon kevés idő kell, hogy elkészüljön, ha túl sokáig marad a tűzön só nélkül is megkeményedik. Amikor az állaga már jó, lehúzzuk a tűzről és megsózzuk. Összekeverjük és kész is.
A májat a krumplipürével és savanyúsággal vagy öntött salátával tálaljuk.
Medvehagyma már csak kevés ideig van, úgyhogy próbáljátok ki!