Vannak az ember életében olyan ételek, amelyeket mástól tanul vagy másnál kóstol először és azután megkísérli reprodukálni otthon. Ezt a receptet a nővéremtől tanultam. Korábban amikor náluk vacsoráztunk mindig ezt kértem, mert szerintem nagyon finom. A tejszínes tészta valami miatt a gyengém. Előrebocsátom, hogy Szilvi még mindig jobban csinálja ezt a fogást mint én, de azért mostanra már egészen belejöttem.
Hozzávalók (4 személyre)
50 dkg csirkemellfilé
25 dkg csiperkegomba
1 nagy fej vöröshagyma
2 dl főzőtejszín
2 dl fehérbor
1,5 dl tejföl
3 gerezd fokhagyma
10 dkg reszelt sajt
40 dkg spagetti
olívaolaj
szárított bazsalikom
só, bors
A csirkemellfilét nagyobb szeletekre vágjuk, majd minden szeletet keresztben kettévágunk. Sózzuk, borsozzuk a szeleteket, majd lisztben megforgatjuk őket és egy kevés olívaolajon mindkét oldalon megpirítjuk majd félretesszük őket.
A tésztának sós-olajos vizet forralunk egy edényben. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A hagymát meghámozzuk és félkarikára vágjuk, a gombát megmossuk és felszeleteljük, nem túl nagy darabokra. A fokhagymát meghámozzuk. Egy ferde falú serpenyőben olajat hevítünk és a hagymát megdinszteljük benne. Ha már egy kicsit megpuhult, hozzáadjuk a gombát és egyből felöntjük a borral. Ezt addig kell főzni, míg a hagyma és a gomba megpuhul. Ezután felöntjük a tejszínnel és sóval, borssal ízesítjük a mártást és belereszelünk egy gerezd fokhagymát. Hagyjuk kicsit besűrűsödni, de ne nagyon. A tejfölt egy mélyebb tálba tesszük, hozzáadunk egy-két merőkanállal a szószból és összekeverjük, majd ezt is a serpenyőbe öntjük. Az egészet jól összekeverjük.
Egy tűzálló tálba tesszük a húst, majd ráöntjük a mártást. A tetejére reszelt sajtot szórunk. Alufóliával lefedjük az edényt és 30 percre a sütőbe tesszük.
Ha a víz forr, beletesszük a tésztát és al dente állagúra főzzük. Ha kész leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük, így nem fog összeragadni. Egy serpenyőben olajat hevítünk és beletesszük a tésztát, majd belereszeljük a maradék két fokhagymagerezdet. Megsózzuk, megszórjuk bazsalikommal és az egészet jól összekeverjük.
30 perc után levesszük a fóliát az edényről és további 10-15 percig anélkül sütjük, hogy a sajt megpiruljon egy kicsit. A bazsalikomos tésztával tálaljuk a húst.
Ezennel kijelentem, hogy a héten nincs több csirkemellfilé, mert kezd csömöröm lenni tőle.