B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Szőlős-baconos rizottó

2011.02.25. 11:34 Benyeszke

A tegnapi kitérő után jó visszatérni újra a receptekhez. Ez egy különleges darab, ugyanis saját találmány. Tavaly volt a  Dining Guide oldalán egy verseny, ami több részből állt, minden hónapban egy központi hozzávaló köré csoportosították a recepteket. Szeptemberben a szőlő volt a téma, tehát a beküldött receptnek azt mindenképpen tartalmaznia kellett. Édességet nem akartam, mert elsőre mindenki arra gondol, aztán egyszer csak kipattant a fejemből ez a rizottó.

1 fej hagyma
200 g rizottórizs
1,5 dl száraz fehérbor
8-9 dl zöldségalaplé
30 g vaj
4 szelet baconszalonna
20-25 szem fehér szőlő
parmezán sajt
só, bors
olívaolaj

Először az alaplé: már korábbi posztban is írtam, egyszerű de kicsit időigényes. Veszünk egy lábast, sokféle zöldséget (répa, zöldség, karfiol, kelkáposzta, zeller, gomba, hagyma), sót, egész fekete borsot, fokhagymát és feltesszük főni. Ennek kell 35-40 perc, hogy a lének tényleg legyen íze.

Közben előkészülünk: a hagymát felaprítjuk, a rizst és a bort kimérjük. A szőlőszemeket félbevágjuk és ha kell kimagozzuk. A bacont akár most is megsüthetjük, de lehet a végén is.

Ha az alaplé már jó ízű, akkor egy ferdefalú serpenyőben olajat hevítünk és beletesszük a hagymát. Ne kapjon színt, csak fonnyasztani kell. Majd hozzáadjuk a rizst és kicsit megpirítjuk, mindössze pár percig majd felöntjük a borral. Közben egy merőkanalat teszünk az alaplébe (nem kell leszűrni előtte) és takarékra vesszük a lábas alatt a lángot.

A rizottót a bor hozzáadásától kezdve folyamatosan keverni kell. Mikor a bort felszívta, hozzáadunk egy kanál alaplevet. Ezt addig ismételjük amíg a rizs majdnem megpuhul, közben folyamatosan keverjük.

A kisült bacon szeletekből kettőt apró darabokra törünk, a másik kettőt egészben hagyjuk.

Mikor a rizs már majdnem puha, beletesszük a vajat és a szőlőt. Tovább keverjük, közben sózzuk, borsozzuk az egészet. A szőlőnek pár perc kell, hogy egy kicsit megpuhuljon. Jó hogy ha a rizs alatt van még egy kis lé, mert így tálalásra nem szárad ki.

A bacont a legvégén keverjük bele. Parmezánforgácsokkal és az egész bacon szeletekkel tálaljuk.
 


Tegnap nem indult jól a dolog, mert a sótartó teljes tartalmát a tetejével együtt beleborítottam az alaplébe. Szerencsére még az elején így csak át kellett pakolni a cuccot egy másik edénybe.

Az alapléhez használt zöldségeket ne dobjátok ki hanem tessék megenni, elvégre ritkán jut egyszerre ennyi zöldséghez az ember.
 

Szólj hozzá!

Címkék: bor rizotto bacon előétel saját recept

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr272689560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása