B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Citrusos morzsában sült hal

2011.02.16. 11:21 Benyeszke

Nagyon szeretem a halat. Sőt a tenger gyümölcseit is. Sajnálatos, hogy itthon ilyen nehezen és drágán lehet hozzájutni ilyen alapanyagokhoz, és az olcsóbb halfélék pedig nem megbízható minőségűek. Ennek ellenére néha igenis kell halat enni. Az alábbi fogás nagyon gyorsan elkészül és szerintem nagyon finom.

Hozzávalók (4 személyre)
4 szelet tengeri halfilé
2 lime
1 narancs
1 citrom
10 dkg zsemlemorzsa
75 dkg sárgarépa
3 dl tejszín
só, bors
cukor
olívaolaj

A répát meghámozzuk és ujjnyi hosszú hasábokra szeleteljük. Ezúton szeretném közölni minden férfival aki ég a vágytól hogy segítsen a konyhában, hogy nem az a fontos, milyen a forma, hanem az, hogy ha egyszer elkezdjük valamilyenre vágni, a többi is olyan legyen. Mert azzal aztán nem megyünk semmire, ha az egyik darab szabvány hasáb, a másik meg cérnavékony sőt olyan is van amelyikben egyszerre több méret megjelenik. Jó tudom, örüljek, hogy segít. De akkor is. Ebből kitalálhatjátok, hogy nem én vágtam a répát.

A répát sós cukros vízben feltesszük főni, nagyjából félpuhára kell főzni. Vajon az, hogy félkemény vagy félpuha ugyanúgy jelent valamit, mint a félig üres és a félig tele? Mármint miért félpuhára kell főzni? Miért nem félig keményen hagyni? Teljesen hülye vagyok, ne is figyeljetek ide.

A citrusok héját lereszeljük és összekeverjük a zsemlemorzsával. A halszeleteket sózzuk, borsozzuk, majd meglocsoljuk a lime levével (a kettő közül az egyikkel, szabadon választható). A halat akkor kell elkezdeni sütni, ha a répa majdnem kész van.

Ha a répa már félig puha, leöntjük róla a főzővíz nagy részét, majd hozzáadjuk a tejszínt. Szükség szerint sóval és cukorral tovább ízesítjük, majd adunk hozzá pár csepp citromlevet. Míg elkészül a hal, a tejszín besűrűsödik, de persze közben kevergetni kell.

Közben a halhoz egy serpenyőben olívaolajat hevítünk. A halszeleteket a zsemlemorzsába forgatjuk és forró olajon mindkét oldalon pirosra sütjük.


 

Korábbi olvasmányaim ellenére pangasius filét használtam, pedig egyre több cikk kering a neten arról, hogy még halnak se nagyon lehet nevezni azt amit 1000 Ft/kg áron bármelyik nagyobb boltban megvehetsz. Állítólag olyan körülmények között tenyésztik őket, amik természetkárosítást idéznek elő, ezért a WWF bojkott listára tette ezt a halfajtát.

Ez elég nagy szemétség mondhatom. Mert ugye mindenhonnan az folyik, hogy hetente egyszer halat kell(ene) enni, mert nagyon egészséges. Itthon a tengeri hal elég drága és elvétve lehet frissen kapni, de még az édesvízi is jóval többe kerül, mint 1000 Ft/kg.

Aztán végre megjelenik egy olyan hal a boltokban, ami ugyan édesvízi, de jó minőségűnek tűnik, szálkamentes filé és nagyon jó áron lehet hozzájutni, olcsóbban mint a pontyhoz vagy a harcsához. Meg ugye a neve is egzotikus. És a fenébe is 1 kiló halfilé 1000 Ft-ba kerül.

A gyanútlan vásárló örül, hogy végre tudnak halat enni otthon. Majd mintegy mellékesen egyszer csak megjelenik a neten és az újságokban, hogy valójában ez a hal kifejezetten egészségtelen a tenyésztési módszerek és körülmények miatt. Azt viszont valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, hogy ez 100%-ban így van-e, vagy esetleg a nyugati kereskedelmi érdekek egy hangyányit felnagyították a problémát, mert hogy, hogy nem az ő érdekeiket sérti a terjeszkedő ázsiai halexport. Na most legyen okos az ember!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr92665001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása