B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Olcsó húsnak…

2011.02.14. 09:55 Benyeszke

Lassan egy hónapja írom ezt a blogot és be kell valljam az eddig kipróbált receptekből volt nem egy amelyiket nem először csináltam, mintegy csökkentve a kudarc esélyét. Tegnap viszont szembesültem az első olyan helyzettel, amely ha nem is közvetlenül az én hibámból de kudarc volt.

Báránycomb. Gondoltam, hogy nem lesz egyszerű beszerezni, de hát annyi csarnok meg piac van Pesten, egyben csak kell lennie olyan húsnak is ami nem mindennapi. Általában a Fehérvári úti csarnokba járunk, ott marhahús is elvétve van kirakva, így meg sem kérdeztük a bárányt, bár a végkifejletet ismerve lehet, hogy meg kellett volna.

Aztán eszembe jutott a Lehet téri csarnok, ott ahogy hallottam elég sok hentesbolt van, több olyan ami jó is, így próba szerencse alapon elmentünk oda. Kirakva ott sem volt sehol, de aztán arra gondoltam, hogy mégis érdemes lenne megkérdezni, mert ahol kitesznek bélszínt 5500 Ft/kg áron, ott lehet, hogy a pult alatt lapul némi báránycomb.

Az egyik pultnál fagyasztott volt, 2,5 kg súlyú, gondoltam inkább nem köszi, nem vagyunk erőemelők, elég lenne olyan 1 kg is. Ja de ez csontos. A 2,5 kg akkor is rengeteg, inkább megnézzük máshol. Oké, következő hentes azt mondta csak rendelésre van mert, nagyon drága és nem tudja eladni ha kirakja a pultba. Hm, nem tudom  a bélszín mennyivel eladhatóbb tekintve, hogy a bárány még olcsóbb is. Na mindegy.

Végül még egy helyen megkérdeztük, a srác mondta, hogy náluk nincs, de tud egy helyet ahol van. Éljen éljen, végre. Persze a srác haverjánál volt, és mutatott is gyorsan két combot, csontosat de annyi baj legyen. Mondta, hogy vigyük el mindkettőt, összesen volt 2 kiló, leszámítva a csontot végülis nem sokkal több, mint amennyi kellett egyébként.

2000 Ft kilója áron elvittük, hát más ár-dimenzió mint amit a neten olvastam, de mindegy, kellett, olcsó volt úgyhogy irány haza. Ez szombaton volt, ugye tegnap vacsorára csináltam a combot, tehát még pihent egy kicsit a hűtőben. Kicsontozni meglepően könnyű volt, de már akkor is látszott, hogy nem annyira sok a színhús, inkább az ín a domináns, de még akkor is azt gondoltam, hogy jó lesz.

Nem lett. Hiába a körítés meg a fűszerezés, ilyen pocsék állagú húst még soha életemben nem ettem. Csupa ín meg porc volt, élvezhetetlen, egyszóval borzasztó. Pedig az ízekkel tényleg nem volt baj, a hús kérge nagyon finom volt, a fokhagyma, petrezselyem, citromhéj hármassal nem nagyon lehet melléfogni, mind illatos és nagyon aromás fűszer. A köret is jó volt, megpuhult és meg is pirult a krumpli. De azt senki ne mondja nekem, hogy a rágós hús nem teszi tönkre teljesen az élményt.

Szóval most teljesen el vagyok keseredve még mindig, mert olyan húst tálaltam fel, amit még egy olyan macska se bírna elrágni amelyik lopja a potpourrit – és meg is eszi – és nassként nyers diót rágcsál.

Utólag visszagondolva persze, hogy nem kellett volna megvenni, mert aki árulta inkább emlékeztetett egy maffiózóra, mint egy jóindulatú hentesre.


Úgyhogy recept nincs, csak fénykép, mert újra meg akarom majd csinálni ezt a fogást, méghozzá kifogástalan minőségű húsból. Addig meg igyekszem tanulni és figyelni. És keresek egy jó hentest. Meg halast is ha már itt tartunk. Szívesen vennék bármilyen ötletet, mert úgy tűnik ez is ajánlás alapján működik a legjobban.

Szóval a kérdés: hol lehet jó minőségű húst/halat kapni?
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr502659770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tojeger 2011.02.14. 20:08:56

de azért köszönjük szépen. a kéreg és a köret tényleg nagyon finom volt, a desszert meg... mmmmm... :)
süti beállítások módosítása