Nagyon nem szeretem az olyan recepteket, amikben vannak olyan hozzávalók amikhez nagyon nehéz itthon hozzájutni, elvégre egy recept célja az – amellett hogy megoszthatjuk másokkal a tudományunkat – hogy az olvasókat arra ösztönözzük, hogy elkészítsék az adott ételt. Ez pedig nehéz, ha egyenesen Brazíliából hozatjuk a maniókát. Na de - elveimmel ellentétben - ebben a receptben van egy olyan hozzávaló amit szerintem csak a nagyobb Ázsia boltokban lehet kapni itthon, ha lehet egyáltalán, ez az édes chiliszósz. Ausztriában egész véletlenül találtam rá és nagyon megérte az árát!
Hozzávalók (4 személyre)
35-40 dkg spagetti
20 dkg mascarpone
2 dl főzőtejszín
15 dkg koktélparadicsom
10 dkg szárított paradicsom
1 póréhagyma
5-6 levél bazsalikom
1 kis csokor petrezselyemzöld
1 dl édes chiliszósz
só
A tésztát lobogó sós vízben al dente állagúra főzzük. Ha kész leszűrjük és hideg vízzel leöblítjük.
A póréhagymát megmossuk és felkarikázzuk. A szárított paradicsomot lecsöpögtetjük és apróra vágjuk. A koktélparadicsomokat félbe vágjuk. A bazsalikomot és a petrezselymet felaprítjuk.
Egy serpenyőben olívaolajat hevítünk és a hagymát néhány percig pirítjuk majd hozzáadjuk a szárított paradicsomot. Tovább pirítjuk. Ezután felöntjük a tejszínnel és hozzáadjuk a mascarponét. Megsózzuk és közepes lángon főzzük, hogy besűrűsödjön.
Ha a szósz már sűrű, hozzáadjuk a koktélparadicsomot, a zöldfűszereket és a chiliszószt. Néhány percig még forraljuk és kész is. A kifőtt tésztával tálaljuk.
Ha valakinek nem elég ütős (értsd csípős), lehet tenni bele apróra vágott friss chilipaprikát is.