Rachel Allen főzőműsorait imádom. Nagyon sokszor olyan fogásokat készít amik jól néznek ki, egyszerűek és könnyű megjegyezni a receptet meg az elkészítési módot. Na jó néha kell egy kicsit keresgélni még a neten, de ez belefér. Mivel a TV Paprikán viszonylag sokat ismételnek, volt lehetőségem jól megjegyezni a parmezános csirkefalatok meg a ketchup receptjét.
Házi ketchup
60 dkg paradicsom
20 dkg apróra vágott vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
75 ml fehérborecet
7,5 dkg cukor
fél tk őrölt szegfűszeg
só, bors
olívaolaj
Egy lábasban olajat hevítünk majd beletesszük a finomra vágott vöröshagymát, kicsit megdinszteljük. A paradicsomot nem kell meghámozni, csak feldarabolni. Mikor a hagyma megpuhult, az összes többi hozzávalót a lábasba tesszük, lefedjük és 30 percig békén hagyjuk, néha meg lehet keverni.
A ketchup ízesítésénél nagyon fontos az örökérvényű szabály, hogy hozzáadni mindig lehet, de elvenni nem Az ecet és a szegfűszeg ezért van dőlt betűvel szedve. Nem biztos, hogy kell belőle annyi, ez az eredeti recept. Kezdjük a mennyiség kétharmadával. Ha mégis sok lenne, vízzel lehet hígítani a keveréket, úgyis elpárolog. Szóval óvatosan, és tessék tisztességesen megsózni a paradicsomot, mert különben a cukor elviszi az egésznek az ízét, és édes paradicsomszósz lesz belőle.
Mikor teljesen szétfőtt a paradicsom (kb. 30 perc) az egészet összeturmixoljuk, majd további 10-15 percig főzzük a szószt, hogy teljesen besűrűsödjön.
Nagyon finom! De tényleg. Attila is először fanyalgott, hogy ennek nincs is ketchup színe, de aztán az íze meggyőzte. A francba is, hogy nincsen semmilyen helyes kis tálalótányérom!
Akár el is lehet tenni belőle, sterilizált üvegekben.
Parmezános csirkefalatok
Hozzávalók (4 személyre)
1 egész csirkemellfilé
liszt
2 tojás
5 dkg parmezán
zsemlemorzsa
olaj
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, méghozzá úgy, hogy a sütőlapot amiben sütni akarjuk a csirkét benne hagyjuk a sütőben egy darab sütőpapírral. Ez azért kell, hogy a csirke ne szívja magába az olajat a hideg tepsiről.
A csirkét megmossuk és ujjnyi csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Egyszerű panírozáshoz készülünk elő, annyi különbséggel, hogy a zsemlemorzsához hozzákeverjük a finomra reszelt parmezánt.
A csirkecsíkokat először lisztbe, majd felvert tojásba, végül a parmezános morzsába forgatjuk és a közben kiolajozott meleg sütőlapra tesszük. Összesen 20 percig sütjük, 10 perc elteltével megfordítjuk a csirkefalatokat, hogy mindkét oldaluk aranybarna legyen.
Tegnap köretnek rizi-bizi volt, kis maradék hagymát is tettem bele. 2 zacskó Uncle Ben’s rizshez 150 g fagyasztott zöldborsó és 1 fej dinsztelt hagyma.
Thanks Rachel!