B és B gasztronómiai kalandozásai

„Helyeslem azt, hogy a nők számára minden keresetmódot felszabadítsunk, azt is óhajtom, hogy nő lehessen író, művész,orvos, békebíró, kereskedő, iparűző, tanító, amellett követelem, hogy a nőt úgy neveljük, hogy azért gazdasszony is legyen: midőn a férfi jogaiban osztozik, ne szűnjék meg a nő előjogait megtartani"

Közösség

Rovatok

Friss topikok

  • Kisvirag: Szívemből szóltál... Amúgy a magyarokkal az (is) a gond, hogy nem fogják fel: ugyanez egy háromnap... (2011.11.15. 14:54) A jó magyar mentalitás
  • elcsé: Szia, nagyon klassz kis beszámoló. Szeretném tudni, mi az a szelídítő technika, hátha Bercikénél i... (2011.10.24. 16:57) Párizsi parti (7-10.nap)
  • Benyeszke: @diliqtya: ne is mondd, baromi ijesztő volt! :) (2011.10.21. 13:28) 4B jobb, mint 2B (1. nap)

Szilvásgombóc

2011.08.31. 09:31 Benyeszke

A szilvásgombóc készítése minden háztartásban sarkalatos pont. Tudniillik vagy jó gombócot készít az asszony vagy nem. Ha igen, akkor az mindig jó, ha nem akkor a feje tetejére is állhat, soha nem lesz jó. Ilyenkor ráfogják a lisztre, a krumplira vagy a rossz levegőre, de nincs mit tenni, van aki tud gombócot főzni és van aki nem. De szerencsére általában a szűk, de minimum a kiterjedt családban akad egy kezekész lyány aki gombócmester.


Anyukám kiváló szilvásgombócot készít, erre élő és már nem élő tanúk vannak, egy egész falunyi, hiszen már annak idején mikor ő „újasszony” volt, az egész falu csodájára járt az ő gombócának, és dicsérték, mit dicsérték istenítették, hogy egy ilyen csinos fiatal lyány ilyen kiváló gombócot tud főzni. Bezzeg az anyja, meg a nagyanyja na azok nem tudtak soha, nekik mindig leragadt, csirizes lett, sőt néha szét is főtt. Még néhai dédnagyapám, aki aztán megválogatta a szavait, a dicséretet meg főleg, igencsak jóízűen ette ezt a jóféle szilvásgombócot. És hogy ne szakadjon meg a hagyomány, mostanság mi esszük. Nem sűrűn készül, de akkor mindig nagy ünnep van nálunk.


Burgonyás tészta alaprecept

1 kg burgonya (lisztes fajta)
20-30 dkg liszt (attól függ mennyire lisztes a burgonya)
4 ek búzadara
1 tojás
3 ek olaj

Só nem kell bele, mert attól a tészta megkeményedik és nem lehet majd formázni, ez nagyon fontos. Különben is sós vízben fő majd ki, az éppen elég lesz.

Míg fő a burgonya, elkészítjük a prézlit, olajon zsemlemorzsát pirítunk. Felteszünk egy nagy fazékban vizet, amibe olaj és só kerül. Ezen kívül fahéjas cukrot készítünk a szilvának.

Ha nagy gombóc készül egész szilva megy bele, ha kicsi akkor csak fél. De azért magozzunk ki jópár darabot, ha egész szilvát teszünk a gombócba akkor magozásnál ne vágjuk teljesen szét a gyümölcsöt Az alaprecept nagyjából 12-14 gombócra elég, attól függ lesz-e nudli. Ha lesz akkor azt kell majd először kifőzni.

Ha a krumpli megfőtt, melegen meghámozzuk és áttörjük. Hozzáadjuk a lisztet és a darát, de figyeljünk, hogy hozzáadni mindig könnyebb mint elvenni. Ezután jön a tojás és az olaj. A tészta legyen közepesen lágy.

Nudlit úgy készítünk, hogy a gombóc tésztából egy darabot megsodrunk és abból vágunk ujjnyi darabokat. Mindig lisztezzük a deszkát mert különben leragad. Ezt ha készen van, ki is főzhetjük abban a sós-olajos vízben amit a gombócnak tettünk fel. A nudlinak annyi idő kell, míg feljön a víz tetejére, onnan egy forrás és ki is lehet szedni, egyenesen a prézlibe. Ezután gondosan zárjuk el azon családtagok elöl, akik alapvetően nem akartak nudlit (minek az, a gombóc a lényeg felkiáltással) de mégis belenyamnyognak időről időre.

A gombóc tésztáját kanállal szaggatjuk, egy gombóchoz egy szem szilvát a vágott felével fahéjas cukorba mártunk majd megformázzuk a gombócot. Végül lisztben megforgatjuk, szintén fontos, hogy ne ragadjon le. Ha a szilva vizes marad, szét fog esni a gombóc, a cukor szívja fel a nedvességet.

Legvégül kifőzzük a szilvásgombócot, akkor van kész, ha a gombócok könnyen megfordulnak a fakanál érintésére vagy esetleg maguktól forognak (de közben rájöttünk, hogy ez a forrásban lévő víz sajátosságából adódik, tehát nem feltétlenül megbízható jelenség).

A kész gombócot prézlibe forgatjuk. Mindenki azzal eszi amivel szereti, kakaóporral, fahéjas cukorral, porcukorral és így tovább.
 


 

Bárcsak azt mondhatnám, hogy e recept alapján tuti jó szilvásgombócot lehet készíteni. De ezt sajnos nem tudom. Ha real-time utánoznám Anyut ahogy készíti, akkor is lenne különbség a két gombóc között, nem tudom miért de ez az érzésem. Próbálkozni kell és hátha. Azt nem tudom kettőnk közül Szilvivel ki veszi majd a bátorságot az önálló gombócfőzésre, de mégis muszáj lenne megtanulni és továbbvinni a hagyományt. Aztán vagy ügyes lyányok leszünk vagy nem és akkor lehet mondani, hogy „bezzeg az anyád milyen jó gombócot tud…”
 

1 komment

Címkék: szilva hagyomány gombóc házi tészta

A bejegyzés trackback címe:

https://besbe.blog.hu/api/trackback/id/tr603192407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beacska 2011.09.02. 07:55:56

Kaszás Attila-nagy sóhaj-Örök Szerelem...:(((
süti beállítások módosítása